Evropská komise doporučila prodloužit hraniční kontroly

26.01.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu doporučila o další tři měsíce prodloužit dočasné kontroly na některých vnitřních hranicích schengenského prostoru. Komise se domnívá, že přes stabilizaci situace kolem migrace a realizaci řady potřebných kroků zatím nenastaly podmínky k obnově plného fungování unijního prostoru bez vnitřních hranic. Rozhodnout musí členské země EU.

Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už předloni. Půlroční prodloužení kontrol schválily členské státy EU v květnu 2016, v listopadu následovalo zatím poslední tříměsíční prodloužení. Pokud by se země EU rozhodly středeční doporučení komise nepřijmout, kontroly na vnitřních hranicích by skončily po 11. únoru.

Migrační tlak na hranicích zatím není vyřešen

„I když jsme v uplynulých měsících neustále posilovali opatření k řešení bezprecedentního migračního tlaku, kterému Evropa čelí, zatím bohužel nejsme v cíli,“ připustil eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos.

„Komise se proto domnívá, že je opodstatněné umožnit dotčeným členským státům preventivně, po předchozím posouzení alternativních opatření a za přísných podmínek prodloužit stávající omezené kontroly na vnitřních hranicích jako mimořádné opatření na další omezenou dobu tří měsíců,“ uvedla unijní exekutiva. Podoba a četnost kontrol by měla být v zemích, které je zavádějí, hodnocena každý týden a upravována podle stupně skutečné hrozby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek