Německá vláda zvažuje další prodloužení hraničních kontrol

27.01.2017
Euroskop, čtk

Německá vláda uvažuje podle médií skupiny Funke o prodloužení kontrol na hranicích s Rakouskem do druhé poloviny letošního roku, případně až do jeho konce. Důvodem je podle listů přetrvávající vysoký migrační tlak na Evropu. Ministr vnitra Thomas de Maiziére ale uvažuje i o tom, že prodloužení kontrol zdůvodní nebezpečím dalších teroristických útoků.

Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už v roce 2015. Půlroční prodloužení kontrol schválily loni 12. května členské státy EU, další tříměsíční prodloužení odhlasovaly 11. listopadu. Nové prodloužení o další tři měsíce ve středu doporučila EK.

Německo ale už nyní uvažuje o dalším prodloužení, jak vyplývá z odpovědi vlády na dotaz parlamentní frakce Zelených. Kabinet podle ní považuje předběžně za nezbytné, aby kontroly na německo-rakouských hranicích pokračovaly i ve druhé polovině roku. Ministr vnitra Thomas de Maiziére přitom už uvažuje i o prodloužení až do konce roku.

Novinářům včera na Maltě řekl, že důvodem je zvláštní bezpečnostní situace v Německu po prosincovém teroristickém útoku v Berlíně. Prodloužení kontrol není jediným opatřením, které Německo chystá. Do budoucna chce SRN na všech hranicích automaticky zaznamenávat poznávací značky všech aut, která je překračují, a srovnávat je s policejními databázemi. Příslušný návrh zákona by měl parlament schválit už začátkem března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek