EU posuzuje dopady Trumpova nařízení na své občany

31.01.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise posuzuje, zda se nařízení prezidenta Donalda Trumpa o zákazu cest do USA pro občany některých států může dotknout například také lidí s pasy zemí EU. Novinářům to v pondělí řekl mluvčí komise Margaritis Schinas s tím, že komise má zatím k dispozici rozporuplné informace, pokud se týká dopadů nařízení například na osoby s dvojím občanstvím země unie a některého ze států, jejichž občané nyní do USA cestovat nemohou.

„Situace není v této chvíli jasná. Jsme uprostřed procesu zjišťování, zda má exekutivní příkaz důsledky pro cesty evropských občanů s dvojím občanstvím jedné ze sedmi zemí, pro které zákaz nyní platí,“ řekl Schinas.

Komise proto nyní podle mluvčího analyzuje jak obsah Trumpova rozhodnutí, tak způsob, jakým je v USA v praxi prováděno. Právníci unijních institucí jsou podle něj v kontaktu se svými americkými partnery. „Zajistíme, že se našich občanů nedotkne žádná diskriminace,“ podotkl mluvčí.

EU nerozlišuje podle národnosti či náboženství

Exekutivní příkaz o přísnějším prověřování imigrantů, který podepsal nový americký prezident, pozastavuje na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků a do odvolání zakazuje vstup do USA migrantům ze Sýrie. Trumpův příkaz také na 90 dnů zakazuje vstup do USA lidem z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, tedy zemí s převážně muslimským obyvatelstvem.

Mluvčí komise se před novináři zjevně nechtěl příliš pouštět do politického hodnocení Trumpova rozhodnutí. „V Evropské unii nerozlišujeme na základě národnosti, rasy nebo náboženství. Nejen pokud jde o azyl, ale v žádné z našich politik,“ poznamenal pouze. Není podle něj vyloučeno, že o situaci bude ve středu diskutovat také Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek