Tusk: Nastal čas uzavřít migrační trasu z Libye

02.02.2017
Euroskop, čtk

Nastal čas uzavřít migrační cestu z Libye do Itálie, řekl po čtvrtečním jednání s libyjským premiérem Fáizem Sarrádžem předseda vrcholných schůzek zemí EU Donald Tusk. Konkrétními návrhy jak přesně toho ve spolupráci se Sarrádžovou mezinárodně uznávanou vládou dosáhnout, budou premiéři a prezidenti zemí Evropské unie probírat v pátek při své neformální schůzce v maltské La Vallettě.

Tusk o věci ve středu podle svých slov „dlouze hovořil“ s italským premiérem Paolem Gentilonim a nyní novináře ujistil, že uzavření trasy je v evropských a libyjských možnostech. „Potřebujeme jen plnou rozhodnost to udělat. Dlužíme to těm, kdo riskují své životy, ale také Italům a všem Evropanům,“ dodal Tusk. Šéf Evropské rady přitom připomněl dohodu unie s Tureckem, která omezila příchody migrantů do Řecka přes turecké území.

Migrace a terorismus jsou hlavní témata EU a Libye

Sarrádž před novináři migraci označil spolu s terorismem za dva hlavní okruhy společného zájmu jeho vlády a Evropské unie. Společně je podle něj třeba migrační cestu uzavřít a vracet migranty do zemí původu, kde ovšem budou moci najít práci a nebudou nuceni riskovat životy při dalším pokusu odejít jinam.

V Libyi samotné, kde EU podporuje mezinárodně uznanou vládu, je podle Tuska nyní potřeba začít jednat s těmi, kdo zatím nové instituce nepodporují. Sarrádž ujistil, že v boji s terorismem jeho země svou roli plní a hodlá v tom pokračovat i přes vysoké náklady, včetně úmrtí a zranění, které to přináší. „Doufáme, že mechanismy evropské pomoci Libyi budou praktičtější,“ řekl libyjský premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek