Podpora libyjské stráže pomůže zastavit migraci, řekl Sobotka

03.02.2017
Euroskop, čtk

Vyšší evropská podpora libyjské pobřežní stráže, o níž by měl v pátek rozhodnout neformální summit EU na Maltě, je podle českého premiéra Bohuslava Sobotky reálným řešením, které může pomoci se zastavením migrace. Podobně efektivní by podle něj měl být i další navržený bod, tedy pomoc libyjské vládě s ochranou jižní hranice země.

Poté, co loňská dohoda s Tureckem výrazně snížila migrační tlak na balkánské trase, vrátila se do centra pozornosti EU cesta v centrálním Středomoří. Evropa se nyní snaží tuto trasu efektivně uzavřít, diplomaté ale zdůrazňují, že vzhledem k rozdílným podmínkám nelze přímo zopakovat model dohody s Ankarou.

Česká republika je připravena pokračovat ve své finanční podpoře podobných plánů, nyní na podporu libyjské pobřežní stráže přispívá v desítkách tisíc eur. „Předpokládám, že bychom mohli pomáhat i v budoucnosti. Je to dobrá šance, jak zastavit nelegální imigraci do Evropy. Pojďme touhle cestou,“ poznamenal český premiér.

Libyjská stráž bude vracet migranty do Afriky

EU už libyjskou pobřežní stráž pomáhá cvičit v rámci své vlastní protipřevaděčské operace Sophia. Nyní by měly být podpůrné programy výrazně rozšířeny. „V situaci, kdy lodě s uprchlíky zachytí libyjská pobřežní stráž, tak je může přímo vracet do Libye. Když tyto lodě v mezinárodních vodách zachytí evropské nebo italské pohraniční jednotky, tak tyto lidi logicky převáží na evropskou pevninu, což dále komplikuje migrační krizi,“ připomněl důvody Sobotka.

Evropa chce také ve spolupráci s mezinárodními organizacemi podpořit vládu v Tripolisu při budování jejích vlastních záchytných kapacit pro migranty a pomoci s jejich rychlejším vracením zpět do zemí původu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek