Země EU si z Řecka a Turecka přerozdělily téměř 12 tisíc lidí

09.02.2017
Euroskop, čtk

V rámci programu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka převzaly ostatní země Evropské unie v prosinci a lednu 3813 osob, celkový počet tak dosáhl 11.966. Plyne to z nejnovějších údajů, které ve středu zveřejnila Evropská komise. Po více než roce existence dvouletého plánu tak nebyla z předpokládaného počtu 160.000 lidí do jiných zemí unie přesunuta ani desetina.

První místopředseda komise Frans Timmermans poznamenal, že přes zvyšující se závazky zemí i každoměsíční počty přerozdělených, není rychlost dostatečná, především vzhledem k situaci uprchlíků v Řecku. „Děláme, co můžeme, abychom pomohli zlepšit řeckým úřadům podmínky,“ poznamenal. Pokud tamní situaci ostatní státy unie kritizují, měly by právě v relokacích žadatelů udělat více.

Úspěšná migrační politika podle něj nemůže být složena jen z lepší ochrany hranic, snahy zlepšit situaci v krizových oblastech a boje s převaděči. „Pokud vynecháte prvek solidarity mezi členskými státy, ostatní nestačí,“ myslí si Timmermans.

Státy by si měly podle komise měsíčně přerozdělit více osob

Přímo z krizových zemí, v posledních týdnech hlavně z Turecka, Jordánska a Libanonu, bylo do unie přesídleno už 13.968 z dohodnutých 22.504 osob s nárokem na mezinárodní ochranu. Útočiště našli ve 21 zemi EU, včetně České republiky. Bylo mezi nimi také 487 syrských uprchlíků z táborů v Turecku.

V prosinci 2016 komise vyzvala členské státy, aby své úsilí o přerozdělování zvýšily a měsíčně relokovaly celkem 1000 osob z Itálie a 2000 z Řecka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek