Evropští poslanci schválili nová opatření v boji proti terorismu

16.02.2017
Euroskop, čtk

Europoslanci dnes schválili dvojici právních úprav, které mají pomoci k účinnější prevenci teroristických útoků na území EU. První z nich je namířena proti teroristům chystajícím útoky na vlastní pěst, druhá má vést ke zpřísnění kontrol na vnějších hranicích unie. Obě získaly podporu výrazné většiny europoslanců.

Podle první právní úpravy budou v členských státech nově klasifikovány jako trestné činy například cesty do zahraničí s cílem připojit se k teroristické skupině, účast na výcviku teroristů nebo veřejná obhajoba terorismu. Unijní země si rovněž budou povinně vyměňovat informace o trestních řízeních souvisejících s terorismem.

Druhé nařízení se týká zpřísnění kontrol při vstupu na území EU a jeho opouštění. U každého cizince, ale rovněž u všech občanů unijních zemí, budou úřady zjišťovat, zda pas či doklad totožnosti, kterým se prokazuje při cestě do některého ze států Evropské unie či opačným směrem, není evidován v databázi ukradených či ztracených dokladů. Kontrolovat se bude rovněž, jestli jméno není na seznamu hledaných osob.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek