Merkelová bude jednat v Káhiře o omezení migrace do Evropy

02.03.2017
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová bude dnes v Egyptě a v pátek v Tunisku jednat o omezení migrace do Evropy, o vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl a o podpoře rozvoje v severoafrickém regionu. V Káhiře se sejde s egyptským premiérem i s prezidentem. Ani v jedné zemi ale Merkelová nejspíš nenavrhne zřízení záchytných táborů pro uprchlíky, jak požadují někteří evropští politici. S odvoláním na německé vládní kruhy to napsala německá tisková agentura DPA.

Již tak přetížený Egypt a Tunisko na svém území takové tábory nechtějí. Merkelová je přitom kvůli migrační krizi před letošními německými parlamentními volbami pod tlakem a během své cesty tak podle DPA hraje o hodně.

Berlín chce Káhiře například pomoci posílit pobřežní stráž, řekl podle agentury AP mluvčí německé vlády. V Egyptě jsou stovky tisíc uprchlíků ze Sýrie a různých afrických států. Německo hodlá přispět ke zlepšení jejich životních podmínek a perspektiv, aby se nevydali do Evropy.

Merkelová se pokusí Egypt a Tunisko přimět, aby ochotněji přijímaly zpět své občany, kterým Německo nepřiznalo azyl. V posledních dvou letech zažádalo o azyl v Německu kolem 2700 Egypťanů a 1700 Tunisanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek