Evropská komise navrhla nová opatření pro vracení migrantů

03.03.2017
Euroskop, Evropská komise

Evropská komise ve čtvrtek předložila aktualizovaný akční plan EU v oblasti navracení migrantů. Navrhla take soubor doporučení, jak by mohly členské státy při řízeních o navracení postupovat účinněji. Základem je podle komise odstranění nedostatků a důsledné uplatňování stávajících pravidel tak, aby se dostavily hmatatelné výsledky.

Komise doporučila členským státům, aby zlepšily koordinaci mezi všemi svými útvary a orgány zapojenými do procesu navracení nebo předcházely útěkům osob, jimž bylo vydáno rozhodnutí o navrácení . Státy by měly také zamezit zneužívání systému a využívat zrychleného řízení při posuzování žádostí o azyl.

Kromě toho mají do 1. června 2017 vzniknout operativní programy asistovaného dobrovolného návratu a mezi migranty se má zvýšit informovanost o dobrovolných návratech.

Evropská komise ve čtvrtek navrhla nova opatření, která se týkají například lepší výměny informací za účelem vymáhání navracení nebo sjednocení reintegračních balíčků ve všech členských státech. Opatření zahrnují take zvýšení finanční podpory; v roce 2017 bude na vnitrostátní programy zemí EU i na společné evropské činnosti v oblasti návratů uvolněno 200 milionů eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek