Soud EU: Zaměstnavatelé mohou zakazovat islámské šátky

14.03.2017
Euroskop, čtk

Zaměstnavatelé v Evropské unii mohou svým pracovníkům zakazovat nosit viditelné náboženské symboly, tedy i islámské šátky. Rozhodl to dnes podle zahraničních tiskových agentur Evropský soudní dvůr. Posuzoval případ, který se týkal dvou muslimek z Belgie a jedné z Francie, které byly kvůli šátku propuštěny z práce.

„Vnitropodnikové nařízení, které zakazuje viditelné nošení jakéhokoli politického, filozofického či náboženského znaku, není přímou diskriminací,“ uvedl soud EU. Jedná se o první podobné rozhodnutí unijní justice. Stalo se tak krátce před středečními parlamentními volbami v Nizozemsku, ve kterých podle Reuters muslimská imigrace hraje klíčovou roli.

Podle verdiktu se ovšem může jednat o nepřímou diskriminaci, pokud zaměstnavatel znevýhodňuje jedno nebo jen některá náboženství. Avšak i to lze podle lucemburského soudu ospravedlnit, pokud se podnik snaží zachovat neutralitu vůči zákazníkům, uvedla agentura DPA.

Advokátky muslimek argumentovaly proti podobným zákazům především tím, že nošení šátků nijak nesnižuje schopnost žen vykonávat jejich pracovní úkoly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek