Dohoda s Tureckem přináší podle Evropské komise výsledky

20.03.2017
Euroskop, čtk

Rok po uzavření přináší dohoda mezi EU a Tureckem o omezení migrace „hmatatelné výsledky,“ řekl v pátek novinářům mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein. EU je podle něj nadále odhodlána ze své strany ujednání dodržovat. Dohoda, dojednaná loni 18. března mezi vrcholnými představiteli EU a Turecka, výrazným způsobem snížila čísla běženců mířících přes moře z tureckého pobřeží do Řecka. Nyní ale z Ankary znějí velmi silná slova a vzájemné vztahy mezi Tureckem a unií silně ochladly.

„Myslím, že jedno z nejpodstatnějších čísel je, že od uzavření dohody se asi milion uprchlíků nepokusilo dostat nebezpečným způsobem do Evropy, nevydali poslední peníze svých rodin převaděčům,“ poznamenal Winterstein.

Po uzavření dohody, která byla také symbolickým signálem směrem k migrantům samotným, poklesly počty příjezdů o 97 procent, odpovídajícím způsobem se také snížila statistika úmrtí. V říjnu 2015 například za jediný den do Řecka dorazilo i 10.000 osob, nyní je průměrné číslo 47 lidí, plyne ze statistik komise.

Turecko zatím nesplnilo podmínky pro bezvízový styk

Výměnou za pomoc s migrací slíbila EU Turecku tři miliardy eur (81 miliard Kč) poskytovaných přímo na zlepšení situace milionů syrských uprchlíků v zemi, ale také obnovení do té doby roky zamrzlých přístupových rozhovorů. Před Ankarou se také teoreticky otevřela možnost bezvízového styku, se kterou mají ale některé členské země unie problém. Turci však zatím nedokázali ani splnit podmínky, které si unie pro zrušení víz klade.

To, co někteří diplomaté dávali mimo záznam najevo od počátku, řekl ve čtvrtek možná až příliš otevřeně maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, když prohlásil, že EU Turecko slibem bezvízového styku obelhala. Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik už ve středu uvedl, že je naprosto jasné, že unijní státy nehodlají liberalizovat vízový režim s Tureckem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek