Bulharsko chce revizi migrační dohody EU s Tureckem

21.03.2017
Euroskop, čtk

Bulharsko, které sousedí s Tureckem, naléhá na Evropskou unii, aby přehodnotila svou dohodu s Ankarou o uprchlících. Podle agentury DPA to v pondělí řekla bulharská viceprezidentka Ilijana Jotovová během diskuse o budoucnosti EU.

„Dohoda s Tureckem o uprchlících musí být evropskými institucemi znovu zvážena,“ zdůraznila Jotovová. Tato úmluva podle ní nefunguje, jak Sofia předpokládala – spíš blokuje repatriační dohodu mezi Bulharskem a Tureckem. Z 800 bulharských žádostí o zpětné převzetí migrantů turecké úřady vyhověly pouhým šesti.

Evropa potřebuje „zcela novou migrační a azylovou politiku“, zdůraznila rovněž viceprezidentka, která dříve byla poslankyní Evropského parlamentu. Poukázala přitom na to, že je sice uzavřená dohoda s Tureckem a zablokovaná takzvaná balkánská cesta, ale migranti se opět přesunuli do Středomoří.

Podle oficiálních údajů se v současné době nachází na bulharském území 4500 migrantů a uprchlíků. Vláda v Sofii se obává možného opětného vzedmutí vlny běženců, kteří by se, jako tomu bylo před dvěma roky, mohli vydat i přes Bulharsko za vidinou lepšího života v bohatších evropských zemích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek