Při mezinárodní akci bylo zadrženo 60 pašeráků osob

24.03.2017
Euroskop, čtk

Při mezinárodní akci pod krycím názvem Bospor bylo zadrženo na 60 lidí podezřelých z účasti na pašování migrantů z Turecka do Evropské unie. Z toho 13 osob zatkli policisté v Bosně a Chorvatsku. Během šesti měsíců svého působení dostala skupina do zemí EU kolem 100 osob, včetně celých rodin s malými dětmi. Oznámil to dnes představitel bosenské pohraniční policie Adnan Kosovac.

Sedm zřejmých členů této pašerácké skupiny zadrželi v Chorvatsku a dalších šest v Bosně. Čtyři z této šestice jsou bosenští občané a dva další Turci, z nichž jeden má v Bosně a Hercegovině trvalý pobyt, sdělil podle bosenských médii Kosovac.

Systém pašeráků fungoval tak, že nejprve organizovali cesty zájemců z Turecka do Bosny, což bylo legální, protože mezi oběma zeměmi je bezvízový styk. Teprve potom migranty nezákonně dostávali do sousedního Chorvatska, které je členem EU. Za jednu osobu přitom požadovali 3000 až 5000 eur (81.000 až 135.000 korun). Část migrantů propašovaných touto skupinou již byla vrácena do Turecka a část je ještě v Chorvatsku.

Šéf vyšetřovatelů bosenské pohraniční policie Semir Pašanbegović v souvislosti s tímto případem řekl, že celá akce se připravovala osm měsíců a zapojily se do ní policie devíti států – vedle Bosny, Chorvatska a Turecka také Albánie, Bulharska, Černé Hory, Maďarska, Rumunska a Srbska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek