Sobotka: Solidaritu lze vyjádřit i jinak, než jen přijetím migrantů

03.04.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie musí mít více možností, jak by mohly pomáhat v migrační krizi. Nemělo by to být jen přijímání uprchlíků, ale i pomoc v zemích jejich původu nebo spolupráce při ochraně vnějších hranic. V Berlíně to dnes řekl český premiér Bohuslav Sobotka po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a slovenským premiérem Robertem Ficem. I Merkelová uvedla, že migrační otázka má řadu aspektů, celkovým cílem musí být omezení nelegálních cest do Evropy.

„Existuje celá řada možností, jak vyjádřit solidaritu. Například tím, že budeme spolupracovat v zemích původu,“ řekl Sobotka a připomněl česko-německý projekt na pomoc uprchlíkům ze Sýrie v táborech v Jordánsku. Další možností je podle něj větší spolupráce při ochraně vnější evropské hranice.

„Podle mého názoru bychom měli hledat možnosti, jak vyjádřit solidaritu v rámci EU podle možností, schopností jednotlivých členských zemí,“ uvedl český premiér.

Merkelová prohlásila, že otázka migrace je v EU citlivá a že je třeba mluvit o tom, jak země mohou svou solidaritu vyjádřit. Migrační krize podle ní má řadu aspektů, kromě přijímání uprchlíků to jsou i ochrana vnějších hranic nebo potírání příčin útěku přímo v zemích původu migrantů. „Všichni máme společný cíl: nemít nelegální migraci a bojovat proti převaděčům. Je to i kvůli uprchlíkům, protože mnoho z nich přichází o život,“ řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek