Evropský parlament vyzval k vícestrannému řešení migrace

05.04.2017
Euroskop, čtk

Zvládání migrace v době, kdy jsou ve světě v pohybu masy lidí, vyžaduje vícestranný přístup, který se nesmí omezit na pouhé záchrany životů běženců ve Středomoří či na zablokování cest do Evropy. V dnes schválené nezávazné zprávě se na tom shodli poslanci Evropského parlamentu, podle kterých se EU musí více zaměřit na spolupráci Evropské unie s příslušnými agenturami OSN a rozvojovými bankami.

V dokumentu, který europarlamentem prošel těsným poměrem hlasů 333 proti 310, poslanci vyzývají ke společné unijní migrační politice, která bude vycházet z dodržování lidských práv a principů solidarity mezi členskými státy.

Evropský parlament rovněž vyslovil zájem podílet se na migračních dohodách s třetími zeměmi. V této souvislosti poslanci považují postoj členských států za politováníhodný. Obchází podle nich evropský zákonodárný sbor tím, že mu dohody nepostupují ke kontrole.

Europoslanci zdůraznili, že unijní politika vůči Africe je jedním z klíčových prvků zajištění stability a rozvoje v nadcházejících desetiletích. Obzvláště nestabilní sever Afriky by podle nich měl zůstat v centru rozvojového zájmu EU jako součást řešení prvotních příčin vysídlování a migrace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek