V březnu mírně stoupl počet nelegálních přechodů hranic EU

12.04.2017
Euroskop, čtk

V průběhu března se proti předchozímu měsíci mírně zvýšil počet nelegálních přechodů hranic, které zjistila evropská pohraniční agentura Frontex na třech hlavních migračních cestách do Evropy. K nárůstu došlo zvláště v Itálii, která zůstává hlavní vstupní branou běženců na evropský kontinent. Celkově však za první čtvrtletí poklesl počet nelegálních cest přes hranice o 70 procent proti stejnému období loňského roku. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik Frontexu.

Z celkových téměř 13.000 lidí pokoušejících se během třetího měsíce roku nelegálně překročit evropské hranice (v únoru šlo o 10.900 případů) jich bylo 10.800 v Itálii, která čelí z evropských zemí nejsilnějšímu migračnímu tlaku.

Nejvíce migrantů sem přišlo z Bangladéše, Nigérie a Guineje. Italské úřady mají v souvislosti s příznivějším počasím více práce, neboť v únoru přišlo 9000 a v lednu 4400 lidí. Proti prvnímu čtvrtletí loňska je to více než třicetiprocentní nárůst.

Velký pokles zaznamenalo Řecko a Balkán

Další dva regiony naopak zaznamenávají výrazný meziroční pokles. Do Řecka podle Frontexu v březnu nelegálně přibylo 1690 lidí, což je sice o polovinu více proti únoru, ale jen šest procent počtu z loňského roku, kdy začala platit dohoda o vracení migrantů mezi EU a Tureckem.

Z této dohody profitují rovněž západobalkánské země, na jejichž území se v březnu dostalo nelegálně 380 lidí, což je sedm procent loňského počtu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek