Od května se rozšířily pravomoci Europolu v boji s terorismem

02.05.2017
Euroskop, čtk

Od počátku května se Evropský policejní úřad (Europol) řídí novými pravidly, která mu mají umožnit účinnější práci v oblastech, jako je boj s terorismem, počítačovou kriminalitou a závažnými formami organizovaného zločinu. Platit také začala dohoda mezi Europolem a Dánskem, která zemi umožňuje dál se podílet na práci organizace.

Posílení pravomocí Europolu schválil Evropský parlament loni v květnu, jejich příprava trvala tři roky. Umožní kromě jiného rychlý vznik specializovaných týmů, které tak budou okamžitou reakcí na případné teroristické hrozby či další formy závažné kriminality.

Rozšiřují také možnosti úřadu jako evropského informačního centra v těchto oblastech a umožní mu řešit nárůst přeshraniční trestné činnosti. Nová pravidla také zesilují ochranu dat v organizaci.

Cíl i role Europolu zůstávají beze změn

Ředitel Europolu Rob Wainwright poznamenal, že ačkoliv nová pravidla zavádějí změny ve struktuře organizace i její práce, nemění se smysl její činnosti. Tou je posilování a podpora odpovědných úřadů v členských zemích EU a jejich vzájemné spolupráce tak, aby mohly lépe předcházet závažné trestné činnosti a terorismu.

Na konci dubna se na strategické spolupráci s Europolem zvlášť dohodlo Dánsko, dohoda platí od 1. května. Šlo o nutný krok poté, co v prosinci 2015 Dánové v referendu odmítli dát svému parlamentu pravomoc přijmout některé body policejní a justiční politiky Evropské unie, v nichž má země výjimku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek