Německo: Ukončení kontrol uvnitř Schengenu teď nepřipadá v úvahu

04.05.2017
Euroskop, čtk

Ukončit hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru volného pohybu zatím podle německého ministerstva vnitra nepřipadá v úvahu. Zda to bude možné za šest měsíců, jak v úterý doporučila Evropská komise, to se podle mluvčího ministerstva Johannese Dimrotha teprve uvidí.

Evropská komise doporučila pěti zemím, aby nejpozději do šesti měsíců ukončily kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru zavedené v souvislosti s migrační krizí v roce 2015. Doporučení se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska. Komise zároveň vyzvala k zavedení „alternativních opatření“, která by zajistila zachování úrovně bezpečnosti v EU.

Mluvčí německého ministerstva vnitra na dnešní tiskové konferenci uvítal návrh na prodloužení kontrol o dalších šest měsíců. Stejně jako tento návrh, o kterém ještě musí rozhodnout Evropská rada, podle něj spolková republika podporuje snahu vrátit se k otevřenému Schengenu. Zda se to ale podaří do šesti měsíců, to se dnes podle Dimrotha nedá říct. Je potřeba, aby v momentě ukončení kontrol byla na vnějších hranicích stabilní situace s ohledem na bezpečnost i migraci.

Konec vnitřních hraničních kontrol už loni požadovaly některé země EU, včetně států visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek