Evropská komise a europoslanci budou řešit migrační kvóty

16.05.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes upozorní Českou republiku na její nedostatečný přístup k unijnímu programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Podle informací ČTK se v nejnovější zprávě o průběžném stavu programu, kterou by komise měla dnes zveřejnit ve Štrasburku, ČR dostane do nejhorší skupiny zemí společně s Maďarskem, Polskem a Rakouskem. Ještě před odpolední tiskovou konferencí komise budou o situaci diskutovat europoslanci.

Česká republika dlouhodobě odmítá přerozdělování migrantů podle kvót, zatím přijala jen 12 lidí ze své kvóty více než 2600 osob. Od loňského května ČR ani nenabídlo do programu žádná další místa. Maďarsko, Polsko a Rakousko nepřevzaly z Itálie a Řecka vůbec nikoho.

Komise by dnes měla kromě jiného zveřejnit aktualizované údaje. Nedávno přitom sama připustila, že celkové číslo počítající s desítkami tisíc přesouvaných migrantů naplněno nebude. Nyní je plán přerozdělit podle stejného kvótového klíče těch pár tisíc žadatelů o azyl, kteří budou do září shledáni pro věc způsobilými; program by tak tiše skončil.

Přesto komise opakovaně země nabádá k většímu úsilí. Zařazení Česka mezi problematické státy může být předzvěstí budoucího řízení pro porušení unijní legislativy, které může skončit až před unijním soudem. Ten už ale řeší i žalobu Slovenska a Maďarska na způsob, jak bylo o věci v roce 2015 rozhodnuto.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek