Nelegálních vstupů do EU letos za první čtyři měsíce ubylo o 84 %

16.05.2017
Euroskop, čtk

Více než 14.000 pokusů o nelegální vstup do Evropské unie zaznamenala v dubnu unijní agentura Frontex. Celkový počet těchto případů za první čtyři měsíce letošního roku tak dosáhl skoro 47.000, což je o 84 procent méně než ve stejném období loni. Velmi složitá je ale nadále situace v Itálii, kde je příchozích ve srovnání s loňskem naopak více.

Také duben tak potvrdil postavení centrálního Středomoří jako nyní nejfrekventovanější migrační trasy. Počet příchozích do Itálie tam proti březnu vzrostl o 19 procent na 12.900 případů. Celkově za první čtyři měsíce roku 2017 dorazilo přes 37.200 lidí, o třetinu více než za stejné období loni.

Nejčastěji se jedná o občany Nigérie, Bangladéše a Pobřeží slonoviny, od počátku roku nejvíce rostou počty Bangladéšanů, Maročanů a Pakistánců. Výrazná část z nich po určitou dobu pracovala v Libyi, na další cestu je ale vyhnala tamní nestabilní situace.

Počet příchozích do Řecka proti březnu klesl o 46 %

Ve východním Středomoří se počty příjezdů na řecké ostrovy v Egejském moři proti březnu snížily o 46 procent na 1200 osob. Je to o 68 procent méně než v dubnu 2016, tedy v prvním měsíci platnosti dohody mezi EU a Tureckem, která migraci na této trase výrazně omezila. Celkem se tak za první čtyři měsíce letošního roku do Řecka dostalo okolo 6100 lidí, jen přibližně čtyři procenta loňského počtu. Nejčastěji mezi nimi nadále zastoupeni Syřané a Iráčané.

Na západobalkánské trase z po pevnině dál z Řecka zaznamenal v dubnu Frontex méně než sto případů nelegálního přechodu hranice. Zastavení cest z Turecka vedlo k tomu, že tyto případy se nejčastěji týkají migrantů, kteří se nacházeli v Srbsku a nyní se pokoušeli dostat do Maďarska, Chorvatska či Rumunska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek