Ministři vnitra EU budou znovu řešit reformu azylového systému

17.05.2017
Euroskop, čtk

Ministry vnitra zemí EU čeká ve čtvrtek v Bruselu další debata o reformě unijního azylového systému. Diplomaté přitom už dopředu předpokládají, že se opět ukáže „tradiční rozštěpení“ pohledu členských států bloku. Ty se dlouhodobě neshodnou především na podobě toho, co bývá v podkladových dokumentech k reformě označováno termínem „solidární opatření“, tedy možnosti přerozdělovat žadatele o azyl.

Malta chce ve čtvrtek jako moderátor debaty o návrhu Evropské komise na reformu unijního azylového systému od hlavních měst slyšet odpovědi na některé konkrétní otázky. Souvisí například s takzvaným druhotným pohybem migrantů po EU, s tím, zda by z případného přerozdělování měli být vyjímáni migranti, kteří přišli z bezpečných zemí, a také s tím, jakou obecně roli v reformovaném systému má mít právě koncept bezpečné třetí země.

Jisté nyní je, že mechanismus přebírání migrantů z nejpostiženější země, v maltské představě o reformě dál figuruje. „Stávající dublinský systém nenabízí nástroj k řešení situací neproporčního tlaku. Na jednorázové mechanismy se nelze spoléhat. Je třeba společný solidární rámec,“ uvádí pracovní dokument předsednické země.

Na programu bude i boj s organizovaným zločinem

Ministři vnitra mají ve čtvrtek v Bruselu také odsouhlasit priority EU pro boj se závažnou trestnou činností a organizovaným zločinem do roku 2021. Do deseti klíčových bodů patří například boj s praním špinavých peněz, obchodem s lidmi a nelegálními zbraněmi, počítačovou kriminalitou a paděláním dokumentů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek