Země EU podle kvót převzaly z Itálie a Řecka 20.869 migrantů

14.06.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie si k 9. červnu v rámci programu přerozdělování azylantů podle kvót převzaly z Itálie a Řecka celkem 20.869 osob. Uvedla to v úterý Evropská komise. Do září by přitom mělo být podle původní dohody z roku 2015 přerozděleno 160.000 lidí. Nyní už je jasné, že jich bude výrazně méně. Česko, vůči kterému v úterý komise zahájila kvůli neplnění úkolu příslušné řízení, ale převzalo jen 12 lidí a dál se na věci nehodlá podílet.

Od ledna bylo v rámci programu z Itálie a Řecka do ostatních zemí EU přesunuto téměř 10.300 osob, tedy pětkrát víc než v roce předcházejícím. Na přesun nyní v Řecku podle údajů komise dál čeká asi 11.000 registrovaných osob. V Itálii je to zatím asi 2000 lidí, na registraci a případné zařazení však čekají lidé, kteří do země dorazili loni a letos.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos v úterý uvedl, že dohoda mezi EU a Tureckem, která loni výrazně přispěla k zastavení migrační vlny z Turecka do Řecka, dál funguje i přes složité politické okolnosti. „Počty příchozích zůstávají velmi nízké,“ uvedl komisař s tím, že je třeba zrychlit návraty migrantů zpět z Řecka do Turecka.

Komise uvedla, že do Řecka nyní denně dorazí asi 50 lidí, což je snížení o 97 procent ve srovnání s dobou před dohodou. Vráceno zatím bylo celkem 1798 migrantů. EU ze své strany už vyčlenila 2,9 miliardy eur (přes 78 miliard Kč) ze slíbených tří miliard na pomoc uprchlíkům přímo na tureckém území. Turecko a EU jsou však dál ve sporu ohledně evropských slibů o bezvízovém styku a změn v tureckém politickém systému.

Avramopulos také v úterý oznámil, že se zvyšuje schopnost práce nové Evropské pobřežní a pohraniční stráže a v roce 2017 už bylo zpět vráceno 6799 v EU nelegálně pobývajících migrantů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek