Juncker: Řízení vůči ČR kvůli kvótám pro uprchlíky není sankcí

15.06.2017
Euroskop, čtk

Ve středu zahájené řízení Evropské komise vůči Česku, Maďarsku a Polsku kvůli nenaplňování dohodnutých unijních kvót pro přijímání uprchlíků nelze srovnávat se sankcemi. Poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl předseda komise Jean-Claude Juncker. Dodal, že Evropská komise neměla jinou možnost, protože tyto státy porušily unijní právo.

„Je třeba dát jasně najevo, že i když hlasujete proti něčemu, tak musíte dodržovat platné právo,“ dodal Juncker s odkazem na program přerozdělení až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku, který unijní státy navzdory odporu Česka a některých dalších zemí přijaly v roce 2015.

Komise tak podle něj neměla jinou možnost než spustit vůči Česku, Polsku a Maďarsku řízení pro porušení unijního práva. Zahájení takzvaného vytýkacího řízení ale nelze srovnávat se sankcemi, zdůraznil Juncker. „Tady jde o dodržení evropského práva,“ řekl předseda EK. Doufá, že řízení vůči trojici členských států nedospěje až k soudu.

Juncker také prohlásil, že solidarita nemůže fungovat pouze jednostranně. „Nevzdávám se naděje, že evropský duch a evropské hodnoty se nakonec prosadí,“ uvedl předseda Evropské komise. „Solidarita musí vycházet ze srdce, nelze ji vynutit násilím,“ řekl a dodal, že to bude členským státům připomínat během nadcházejícího summitu v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek