Státy EU budou na summitu řešit reformu azylového systému

15.06.2017
Euroskop, čtk

Reforma evropského azylového systému musí zajistit, že systém bude efektivní, bude fungovat i v době migračních tlaků a zajistí odpovídající podporu postiženým členským zemím. Dohodnout by se na tom měli prezidenti a premiéři zemí EU na summitu, který za týden začíná v Bruselu. O reformě takzvaného dublinského systému, tedy toho, jak unie řeší žádosti o azyl, se jedná už déle než rok.

Podle návrhu závěrů summitu, které má ČTK k dispozici, by měli lídři osmadvacítky příští týden vyzvat Evropskou komisi, aby co nejrychleji přišla s “potřebnými doplněními” svých legislativních návrhů. Návrh závěrů tak zřejmě míří směrem, o kterém začalo mluvit tento měsíc Německo. Tedy, že by byl sporný bod týkající se mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót, který je jen jedním ze sedmi částí návrhu reformy, vyjmut z celého balíku a řešen samostatně.

Umožnit by to mělo hladké schválení ostatních částí, které jsou sice mnohdy technicky složité, ale není okolo nich veden mezi státy EU zásadní politický spor. Komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos tento návrh podpořil.

Summit také zdůrazní, že reforma azylového systému je jen součástí přístupu EU k migrační problematice, společně s potřebou efektivní kontroly vnějších hranic bloku tak, aby byl co nejvíce omezen nelegální pohyb migrantů. Posilovat a rozšiřovat se proto dál mají operační možnosti nové Evropské pohraniční a pobřežní stráže.

Premiéři a prezidenti mají mluvit také o posilování unijní spolupráce v bezpečnostní a obranné oblasti, o podpoře ekonomického růstu a mezinárodním obchodu či přechodu k “digitální Evropě”. Summit také potvrdí odhodlání EU dál plnit pařížskou klimatickou dohodu z roku 2015 a zabývat se bude i vnějšími vztahy unie, včetně těch s Ruskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek