Evropská komise představí návrhy, jak pomoci Itálii s migrací

04.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes plánuje představit konkrétní kroky, kterými chce rychle ulevit Itálii, zasažené migrační krizí. Návrhy by se měly stát základem pro rozhodnutí o rychlé pomoci jihoevropské zemi, které by měli udělat ministři vnitra EU na svém neformálním jednání koncem týdne v estonském Tallinnu.

Přes snahu EU v posledních měsících dál nepolevují vysoké počty příchozích především ekonomických migrantů, kteří se do Itálie dostávají z libyjského pobřeží.

Podle italského ministerstva vnitra bylo letos na moři zachráněno 71.000 lidí, což je o 26 procent více ve srovnání se stejným obdobím v roce 2016. Při pokusu přeplout moře letos zahynulo už asi 2000 lidí, z toho 130 zemřelo o uplynulém víkendu při třech různých incidentech, uvedla dnes uprchlická agentura OSN.

EU se snaží krizi čelit především podporou libyjské pobřežní stráže, složitá situace v severoafrické zemi však efektivnímu řešení situace brání.

V Itálii, která letos očekává další rekord v příchodu migrantů, se nyní nachází asi 190.000 běženců. Itálie v neděli vyzvala, aby evropské země otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily jí tak. Minulý týden italští diplomaté varovali, že by země mohla uzavřít své přístavy pro lodě přivážející migranty, které neplují pod její vlajkou či vlajkou Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek