Přistěhovalci z východu EU se Británii podle statistiky vyplácejí

11.07.2017
Euroskop, čtk

Právě obavy z přistěhovalců z východu unie byly jedním ze zásadních témat loňského referenda, v němž Britové zvolili takzvaný brexit, tedy odchod z EU. Premiérka Theresa Mayová stále trvá na jeho rázné podobě motivované především snahou omezit možnost obyvatel EU stěhovat se na ostrovy.

80 procent přistěhovalců v Británii vydělává

Oficiální data přitom ukazují, že pouze jeden z 89 přistěhovalců ze zmíněné skupiny zemí je v seniorském věku a závisí na příjmu z důchodu, zatímco zbylých 88 je mezi 15 a 65 lety věku. V rámci britské populace je tento poměr jedna ku třem a půl.

Čtyři pětiny přistěhovalců vydělávají a odevzdávají britské státní pokladně na daních nemalé částky. V některých odvětvích tvoří výraznou část zaměstnanců, například v potravinářství pochází celá čtvrtina pracovníků z osmi zemí, do níž vedle Česka patří také Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Čechů je v Británii méně i než Slováků

Z této skupiny jsou v Británii jasně nejpočetnější Poláci, kterých tam žije přes 800.000, hned za nimi jsou Litevci se 170.000, Čechů je téměř 50.000, tedy méně než Lotyšů, Slováků či Maďarů. Třetina ze zaměstnaných českých přistěhovalců podle statistik pracuje ve finančním sektoru.

Premiérka Mayová v červnu uvedla, že chce, aby s občany Evropské unie žijícími v Británii legálně nepřetržitě alespoň pět let bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity, tedy aby měli stejná práva například pokud jde o lékařskou péči a školství. Evropský parlament v pondělí označil tento návrh za diskriminaci občanů unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek