Frontex chce revizi operace Triton a větší podporu EU Itálii

12.07.2017
Euroskop, čtk

Agentura Frontex pro dohled na vnější hranice EU žádá větší podporu pro Itálii v otázce migrační krize. Sama chce zvýšit své zapojení a sestaví pracovní skupinu, která se bude zabývat revizí pravidel evropské záchranářské operace Triton. Takové jsou výsledky úterní schůzky italské delegace s ředitelem Frontexu Fabricem Leggerim ve Varšavě, napsala dnes agentura ANSA.

„Dohodli jsme se na bezodkladném ustavení pracovní skupiny, jejímž cílem bude identifikovat, co je potřeba upravit v konceptu operace Triton na základě rozhodnutí učiněných na politické úrovni v Tallinnu,“ řekl šéf italské delegace Giovanni Pinto.

Úterní schůzka byla dalším pokusem Itálie více zapojit ostatní evropské státy do řešení migrační krize. Ty se zatím k otázce staví spíše odmítavě. Agentura Frontex však ve svém prohlášení uvedla, že Itálie čelí mimořádným okolnostem a zavázala se k větší podpoře v oblasti leteckého dohledu nad libyjským pobřežím a vracení migrantů do domovských zemí.

Osoby zachráněné při operaci Triton putují do Itálie

Italské ministerstvo vnitra výsledky jednání označilo za „další krok kupředu“, server huffingtonpost.it však podotýká, že jakákoli změna současného stavu je ještě daleko. „Triton může být pozměněn, ale ne teď. Možná na začátku podzimu. Do té doby bude Itálie brát uprchlíky stejně jako dosud: do svých přístavů a bez jakékoli pomoci ostatních středomořských států,“ uvádí italský web.

Operace Triton se pod italským vedením účastní 26 zemí EU a téměř 400 pracovníků Frontexu, zahrnuje také 12 plavidel, tři letouny a čtyři helikoptéry. Osoby, které jsou zachráněny v rámci společné operace, však momentálně putují do italských přístavů. Letos to podle agentury ANSA bylo již přes 9000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek