Evropa odsoudila terorismus v Londýně

07.07.2005
Dnešní série teroristických útoků v britské metropoli Londýně vyvolala po celé Evropě vlnu projevů soustrasti obětem a jejich blízkým.

Dnešní série teroristických útoků v britské metropoli Londýně vyvolala po celé Evropě vlnu projevů soustrasti obětem a jejich blízkým, vyjádření podpory Velké Británii v těžké chvíli a zároveň rozhodného odsouzení útoků jako barbarských aktů proti demokracii a lidskosti.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso označil útoky v Londýně za útoky na demokracii a přislíbil Británii veškerou potřebnou pomoc. „Je to útok na demokracii, útok proti obyvatelstvu Velké Británie a útok na základní svobody, který míří na samo srdce Evropské unie,“ prohlásil Barroso a zdůraznil, že teroristé nesmějí nalézt v zemích EU útočiště.

Exploze v londýnském metru a v autobusech, které si vyžádaly několik mrtvých a větší počet zraněných, odsoudil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Ve svém vyjádření současně vyzval alianci, aby „zůstala jednotná v boji s terorismem“.

Francouzský premiér Dominique de Villepin řekl, že události v Londýně jsou „dramatem celé Evropy“. V poselství britskému premiérovi Tonymu Blairovi přislíbil „okamžitou, úplnou a rozsáhlou pomoc a spolupráci při pátrání po pachatelích“.
Parafrází na slavný výrok bývalého amerického prezidenta J. F. Kennedyho reagoval pařížský starosta Bertrand Delanoé, který prohlásil: „Teď jsme všichni Londýňané.“

Na znamení solidarity s britským lidem přerušil práci italský parlament. Prezident Carlo Azeglio Ciampi v poselství britské královně Alžbětě uvedl, že Italové jsou nanejvýš „zděšeni a rozhořčeni“.
Minutou ticha uctil památku obětí útoků také polský parlament.
Papež Benedikt XVI. označil atentáty za „nelidské a nekřesťanské“ a prohlásil, že „sdílí bolest obětí a jejich rodinných příslušníků“.

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende v reakci na útoky zdůraznil, že „rozhodující význam v boji proti zlu terorismu má pevná jednota všech zemí Evropské unie“.
Španělská vláda označila útoky v Londýně za brutální a odporné a ujistila Británii plnou solidaritou. Také kabinet Josého Luise Zapatera vyzval k jednotě v boji proti „barbarství teroru“.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel označil útoky za zbabělé a vyjádřil přesvědčení, že Evropa se jimi nenechá zastrašit. „Terorem a násilím vůči nevinným lidem pachatelé ničeho nedosáhnou. Teror se nesmí stát prostředkem prosazování zájmů,“ zdůraznil Schüssel.

Turecký ministr zahraničí Abdullah Gül vyzval k tomu, aby se skoncovalo s rozlišováním „můj terorista, tvůj terorista“, protože jedině tak může být boj proti terorismu úspěšný.

Sdílet tento příspěvek