Europol rozbil síť podvodů s koňským masem

17.07.2017
Euroskop, čtk

Vyšetřovatelé v Evropě rozbili rozsáhlou obchodní síť s koňským masem. Oznámil to v neděli Europol, podle kterého bylo do nelegální činnosti zapojeno osm zemí a 65 osob bylo zatčeno. Je mezi nimi i šéf gangu, který byl zadržen v Belgii.

Skupina 65 zatčených je stíhána za různé trestné činy, k nimž patří špatné zacházení se zvířaty, výroba napodobenin, ohrožování veřejného zdraví, praní špinavých peněz a členství ve zločinecké organizaci, uvádí se v prohlášení evropského policejního úřadu.

Šetření bylo zahájeno loni ve Španělsku, kde začali mít podezření na podivné obchodování s koňským masem. Letos v dubnu byla zahájena rozsáhlá operace proti obchodníkům, kteří prodávali maso nevhodné ke konzumaci pro lidi.

Pátrání se ze Španělska rozšířilo do dalších 7 zemí

List El País napsal, že pátrání se zaměřilo zejména na nizozemského zprostředkovatele Jana Fasena, stíhaného ve Francii v rámci skandálu kolem lasagní s koninou, který zasáhl od roku 2013 několik evropských států.

Původně bylo prvních 25 lidí zadrženo ve Španělsku, avšak postupně se pátrání rozšířilo do dalších zemí. Nakonec se souběžně pátralo také v Belgii, Francii, Portugalsku, Itálii, Rumunsku, Švýcarsku a Británii. Policisté zmrazili bankovní konta, zabavili nemovitosti a pět luxusních aut.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek