EU a Afrika posílí spolupráci při zvládání migrace ve Středomoří

25.07.2017
Euroskop, čtk

Evropské a africké státy dále posílí spolupráci v boji proti převáděčům a při řešení příčin migrační krize ve Středomoří. V Tunisu se na tom v pondělí dohodli zástupci 15 severoafrických zemí a členských států Evropské unie.

Politici se zavázali zintenzivnit kroky proti pašování lidí například větší výměnou informací o kriminálních sítích převáděčů. Přislíbili také postihnout příčiny vystěhovalectví v domovských i tranzitních zemích. Závěrečné prohlášení hovoří rovněž o společném záměru zlepšit povědomí uprchlíků o rizicích nelegální migrace a o možnostech dobrovolných repatriací, napsala agentura AP.

Důležitým bodem diskuse byla i stabilizace situace v Libyi, odkud do Evropy vyplouvá většina afrických běženců. Podle agentury AFP to řekl eurokomisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos.

Ten se schůzky v tuniské metropoli zúčastnil spolu s ministry Francie, Německa, Itálie, Rakouska, Malty, Slovinska, Švýcarska a Estonska coby předsednické země EU, uvedla agentura ANSA.

Africkou stranu zastupovali představitelé Tuniska, Libye, Alžírska, Egypta, Čadu, Nigeru a Mali. Tuniský ministr vnitra prohlásil, že obchod s migranty nelze potlačit jen bezpečnostními opatřeními; problém má podle něj i velký aspekt sociální a ekonomický. Ministr zahraničí Mali vyzval evropské státy, aby pro mladé Afričany usnadnili vízové postupy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek