Frattini požaduje vytvoření evropské protiteroristické sítě

08.07.2005
Za prioritu označil místopředseda EK vybudování informační sítě pro koordinaci evropských tajných služeb.

Místopředseda Evropské komise Franco Frattini naléhá po čtvrteční sérii atentátů v Londýně na vytvoření evropské protiteroristické sítě. „EK plánuje některá opatření pro potírání nebezpečí terorismu. Jejich zavedení musíme urychlit,“ prohlásil v rozhovoru pro dnešní vydání italského deníku La Repubblica. Za prioritu označil vybudování informační sítě pro koordinaci evropských tajných služeb.

„Rychlá výměna informací mezi bezpečnostními systémy členských zemí EU má při boji proti terorismu zásadní význam,“ uvedl. „Terorismus zaútočil nejen na Británii, ale i na Evropu,“ podotkl.
„My v Evropě můžeme mít různé názory. V jednom bodě však zaujímáme týž postoj. Evropa a Západ jsou místem práva a hodnot… Teď máme další důkaz o tom, že teroristé chtějí zničit naši ideu Evropy,“ řekl Frattini.

Český komisař Vladimír Špidla, který v okamžiku atentátů cestoval přes Británii do severního Irska, zdůraznil nezbytnost semknout se kolem hodnot EU. „Terorismus je opak sociálního začleňování, je v rozporu s našimi hodnotami solidarity. Právě tato chvíle nás spojuje v podpoře základních hodnot našeho modelu společnosti,“ řekl Špidla. „Teroristé nemají ani víru, ani hodnoty, ani vlastenectví.“

Při útocích přišlo podle britských oficiálních zdrojů o život přes 50 osob a stovky dalších byly zraněny.

Sdílet tento příspěvek