Macron chce zřídit hotspoty pro migranty v Libyi už toto léto

28.07.2017
Euroskop, čtk

Francie chce už toto léto vytvořit v Libyi registrační střediska neboli hotspoty pro migranty, v nichž by úředníci prověřovali žadatele o azyl. Řekl to ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron během návštěvy centra pro uprchlíky v Orléansu ve střední Francii. Dodal zároveň, že bezpečnostní situace v neklidné Libyi to ale v tuto chvíli neumožňuje.

„(Chceme) zabránit tomu, aby lidé bláznivě riskovali, ne všichni mají navíc nárok na azyl,“ uvedl Macron. Dodal, že chce hotspoty zřídit už toto léto. „Ostatní evropské země jsou v tomto velmi zdrženlivé, zkusíme to ale udělat (v součinnosti) s Evropou. V každém případě my, Francie, tak učiníme,“ řekl šéf Elysejského paláce.

Připomněl, že v Libyi se nyní nachází 800.000 až milion uprchlíků. Podle Macrona je třeba rozlišovat mezi žadateli o azyl a ekonomickými migranty. „Neexistuje žádná země, která by mohla přijmout všechny ekonomické migranty,“ řekla hlava Francie.

Příslušné francouzské úředníky chce Macron vyslat i do stávajících italských registračních středisek. Nevyloučil ani vznik hotspotů v Nigeru. Právě v nigerském městě Agadezu se soustřeďují převaděči lidí, kteří migrantům ze západní Afriky slibují bezpečnou cestu přes Saharu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek