Merkelová nechce spojit přijímání běženců s evropskými fondy

15.08.2017
Euroskop, čtk

Angela Merkelová (CDU) je proti tomu, aby se otázka přerozdělování uprchlíků spojovala s čerpáním evropských fondů. Německá kancléřka to v pondělí řekla v interview s televizí Phoenix. Krácení evropských fondů zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, požaduje kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz (SPD).

„Tak to také nejde,“ řekla Merkelová k Schulzovu návrhu. Není podle ní možné, aby se jednotlivé země ze svých závazků prostě vykoupily nebo aby řekly, že se přerozdělování vůbec účastnit nebudou. „To není evropská solidarita, kterou si představuji,“ poznamenala kancléřka, podle níž není možné prosazovat solidaritu v 90 procentech otázek, ale v této konkrétní ji odmítat. Naopak je podle ní možné vzít v potaz různou hospodářskou situaci nebo nezaměstnanost v evropských zemích.

Kancléřka v pondělí také vyjádřila přesvědčení, že některé evropské země by nebyly ochotnější přijímat běžence, i kdyby s nimi v létě 2015 o problematice více hovořila, než se rozhodla bez kontrol na hranicích přijmout uprchlíky přicházející přes Maďarsko. Tak masivní příchod běženců jako v roce 2015, kdy jich do Německa dorazilo 890.000, se podle ní ale už nesmí a nebude opakovat.

Nyní se podle Merkelové musí Evropa důsledněji zaměřit na boj proti příčinám migrace, mimo jiné na pomoc v tranzitních zemích i v zemích původu uprchlíků, tak aby tam lidé měli perspektivu a nemuseli je opouštět.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek