Frontex: Přiliv migrantů do Itálie se za měsíc snížil o polovinu

16.08.2017
Euroskop, čtk

Přiliv migrantů do Itálie se v červenci snížil o 57 procent ve srovnání s červnem, a to na více než 10.000. Celkově se v červenci do Evropské unie po čtyřech migračních trasách dostalo 15.400 přistěhovalců – zbývajících více než 5000 migrantů se rovnoměrně rozdělilo mezi Španělsko a Řecko (po 2300). Informovala o tom v pondělí agentura na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex.

Pro Itálii jde o nejnižší množství přistěhovalců za jedno měsíční období od roku 2014. Za prvních sedm měsíců letošního roku dorazilo do této jihoevropské země skoro 94.000 osob, což je zhruba stejně jako za stejné období loni.

Za snížením počtu imigrantů stojí zhoršení povětrnostních podmínek v první polovině července a také ozbrojené střety znesvářených milicí u libyjského města Sabratha, které je hlavním „nástupištěm“ uprchlíků mířících do Evropy na člunech poskytnutých převaděči. Podle agentury Frontex je dalším důvodem zvýšená aktivita libyjských pobřežních hlídek.

Příliv migrantů do Španělska se naopak zvyšuje. Za prvních sedm měsíců letošního roku jich do země dorazilo kolem 11.000, což už je víc než za celý rok 2016. Do Řecka se letos dostalo skoro 16.000 lidí, což je ale o 90 procent méně než za stejné období v roce 2016. Za snížením počtu imigrantů do této země je dohoda EU s Tureckem, která umožnila důslednější kontroly na tureckém pobřeží. Díky tomu se letos do EU dostalo „jen“ přes 127.000 osob, což je pokles o dvě třetiny oproti loňsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek