Lídři čtyř evropských zemí chtějí prověřovat migranty už v Africe

29.08.2017
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí v Paříži vyzvali k přísnějším a jasnějším opatřením proti nelegální migraci z Afriky do Evropy. Merkelová na minisummitu ve francouzské metropoli uvedla, že Evropa má „humanitární odpovědnost“ bojovat proti tomuto jevu a proti pašerákům, kteří zneužívají lidského neštěstí. Lídři Francie, Německa, Itálie a Španělska pak ve společném prohlášení podle agentury AP uvedli, že azylovou proceduru „se zvlášť zranitelnými migranty“ je podle nich potřeba zahájit už v Africe.

Proces v Nigeru a Čadu, na nějž by dohlížela uprchlická agentura OSN, by podle nich umožnil těmto uprchlíkům legálně a bez rizika přijet do Evropy. Do Nigeru a Čadu má být vyslána „společná mise“, která by pomáhala s ochranou hranic a s bojem proti sítím pašeráků lidí. Agentura AFP podotkla, že podrobnosti plánu nejsou známy.

Schůzky v Paříži, která se podle světových tiskových agentur věnovala také boji proti terorismu, se kromě Macrona a Merkelové zúčastnili španělský premiér Mariano Rajoy, předseda italské vlády Paolo Gentiloni, libyjský premiér Faíz Sarrádž a prezidenti Čadu Idriss Déby a Nigeru Mahamadou Issoufou. Tyto dvě země sousedí s Libyí, odkud se migranti vydávají k italským břehům.

Závěrečné prohlášení pařížské schůzky podle DPA odkazuje na unijní program přerozdělování běženců a uvádí, že každý stát EU by se měl sám rozhodnout, kolik uprchlíků z Afriky přijme. Žádné přísliby a ani časový plán návrh neuvádí, o iniciativě by ale EU měla diskutovat. Návrh také předpokládá, že účast na přerozdělování by byla otevřená i dalším evropským a neevropským zemím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek