EK posuzuje reakci ČR, Polska a Maďarska v řízení kvůli kvótám

01.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise nyní posuzuje odpovědi Maďarska, Polska a České republiky na její měsíc staré stanovisko v pokračujícím řízení kvůli přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka podle kvót. Novinářům to ve čtvrtek řekla mluvčí komise Tove Ernstová. Teď se ale podle ní nedá říct, kdy a jak bude Komise na postoj tří zemí reagovat.

Evropská exekutiva 26. července posunula do druhé fáze řízení proti trojici středoevropských zemí, když jim zaslala takzvaná odůvodněná stanoviska a dala měsíc na reakci. Pokud Komise dojde k názoru, že odpovědi nebyly uspokojivé, může se obrátit s žalobou k unijnímu soudu. Ten by pak mohl rozhodnout o jednorázové vysoké pokutě či opakovaném penále do chvíle, než daná země své povinnosti začne plnit.

Česko argumentuje tím, že jednorázový program přerozdělování některých žadatelů o azyl ze zemí zatížených migrací nikdy neplnil svůj smysl a nefungoval.

Dvouletý program, který byl proti vůli Česka, Maďarska a několika dalších zemí schválen v září 2015, předpokládal převzetí celkem 120.000 osob ze dvou jihoevropských zemí přetížených migrační krizí, tedy z Itálie a Řecka. Slovensko a Maďarsko rozhodnutí napadly u unijního soudu, jehož generální advokát ale doporučil žalobu zamítnout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek