Země EU si podle kvót zatím přerozdělily skoro 28 000 lidí

06.09.2017
Euroskop, čtk

V rámci programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót bylo z Itálie a Řecka k pondělku přesunuto celkem 27.695 lidí. V pravidelné zprávě o postupu unijních programů přerozdělování a přesídlování migrantů to dnes uvedla Evropská komise. Podle eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose si země budou muset ještě z obou zemí převzít několik tisíc osob. Přerozděleno tak nakonec bude výrazně méně migrantů než původně předpokládaných 160.000 lidí.

Tempo plnění programu se v posledních měsících zrychluje. Od února bylo průměrně přemísťováno 2700 osob měsíčně, upozornil komisař. Z Řecka bylo přesunuto 19.244 osob, z Itálie 8451.

Na dva roky plánovaný program skončí za 20 dní, pak do něj nebudou zapojováni noví žadatelé o azyl. Státy si ale budou muset rozebrat ještě několik tisíc lidí, kteří se do té doby do programu dostanou. V Řecku nyní čeká na přerozdělení okolo 2800 lidí a komise podle Avramopulose předpokládá nárůst přibližně na 4800. Do nyní nejzatíženější Itálie migranti také stále přicházejí, registrováno je zatím asi 4000 těch, kdo mají na účast v programu právo.

Komise proto čeká, že všechny členské státy EU splní svou povinnost a to včetně Česka, Polska a Maďarska, které se ovšem odmítají na programu podílet. Některé země, jako Malta, Lotyšsko či Finsko už své závazky naopak splnily či se k tomu blíží.

Komise dnes uvítala, že Slovensko připravuje první relokace z Itálie a Rakousko už tento krok zahájilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek