Juncker: EU by měla mít agenturu pro kybernetickou bezpečnost

13.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie by měla mít k dispozici zpravodajskou jednotku, která by automaticky mezi členskými státy sdílela informace o teroristech a takzvaných zahraničních bojovnících. V projevu v europarlamentu to dnes zmínil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Oznámil také záměr ustavit celoevropskou agenturu pro kybernetickou bezpečnost.

„Kyberútoky mohou být pro stabilitu demokracie a ekonomiky nebezpečnější než pušky a tanky,“ podotkl Juncker ve svém dnešním projevu o stavu EU. Okolo osmdesáti procent evropských firem podle něj loni zaznamenalo přinejmenším jeden počítačový bezpečnostní incident.

Evropská unie podle šéfa Komise přes zlepšení situace v uplynulých letech stále postrádá účinné prostředky jak řešit teroristické hrozby, především ty, které zasahují přes hranice několika zemí. Proto by podle něj měla vzniknout specializovaná zpravodajská jednotka, která by umožnila lepší sdílení potřebných informací.

Evropský veřejný žalobce by měl také dostat pravomoc vyšetřovat přeshraniční kriminalitu související s terorismem, navrhl Juncker. Úřad evropského veřejného žalobce, na jehož vzniku se domluvila v rámci takzvané posílené spolupráce část členských zemí bloku, má nyní v pravomoci vyšetřování trestných činů poškozujících finanční zájmy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek