Frontex: Do Itálie se dostalo méně migrantů, sílí tlak na Španělsko

19.09.2017
Euroskop, čtk

V srpnu se do Itálie dostalo o dvě třetiny méně migrantů než o měsíc dříve, uvedla v pondělí unijní agentura Frontex. Upozornila také na sílící tlak na Španělsko. Celkem Frontex minulý měsíc zaznamenal 12.200 nelegálních přechodů vnější hranice Unie. Za prvních osm měsíců letošního roku se do EU podle agentury pokusilo dostat 142.700 osob, což je přibližně o dvě třetiny méně než za stejné období loni.

Do Itálie, která je už řadu měsíců z hlediska migrace nejzatíženější zemí EU, se v srpnu dostalo 4500 osob, to je nejméně od ledna. Po výrazném poklesu příjezdů v posledních dvou měsících se od počátku roku počet nových migrantů v Itálii dostal na 99.800, což je o 13 procent méně než ve stejném období přecházejícího roku. Hlavními národnostmi jsou zde Nigerijci a Guinejci.

V západním Středomoří, tedy především ve Španělsku se ale počet přechodů námořní i pozemní hranice v srpnu ve srovnání s předchozím rokem zdvojnásobil. Frontex uvedl číslo 2400 osob. Za prvních osm měsíců jde o celkový počet 13.600, tedy trojnásobek proti stejnému období roku 2016. Nejčastěji se jednalo o občany Maroka, Pobřeží slonoviny a Gambie.

Do Řecka, kde stále platí dohoda EU s Tureckem, dorazilo v srpnu 4200 lidí, asi o čtvrtinu více než o měsíc dříve. Od počátku roku se do země dostalo 21.100 migrantů, tedy jen asi desetina proti srovnatelnému období předchozího roku. Převládali mezi nimi Syřané, Iráčané a Afghánci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek