Rakouský ministr obrany: Balkánská trasa není zavřená

20.09.2017
Euroskop, čtk

Na balkánské trase vznikají nové cesty, kudy převáděči pašují migranty. Řekl to rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil německému deníku Die Welt. Stále více převáděčů se podle něj pokouší dostat uprchlíky přes Slovensko dále na sever Evropy. Rakouská policie a armáda proto začaly provádět společné utajené kontroly v blízkosti slovenských hranic, uvedl Doskozil.

„Podle našich poznatků vznikají v poslední době na Balkáně nové převaděčské trasy poté, co Maďarsko a Makedonie výrazně zpřísnily ochranu vnějších hranic EU,“ řekl rakouský ministr. „Pozorujeme, že mnoho uprchlíků, kteří dnes přicházejí například z Řecka a Srbska, se pokouší přesouvat po slovenské trase dále na sever. Volí cestu přes Rumunsko nebo Bulharsko,“ popsal situaci Doskozil.

Policie a armáda nyní začaly provádět skryté kontroly v rakousko-slovenském pohraničí. „Dosud se ještě nestalo, že by vojáci v tuzemsku asistovali při klasické policejní práci. Ale je to nutné,“ zdůraznil politik.

Balkánská trasa jako taková je podle něj nadále prostupná a oblíbená. Podle sociálnědemokratického politika se letos do Rakouska dostalo zhruba 8000 ze zhruba 12.000 žadatelů o azyl právě přes Balkán.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek