Europol zasáhnul proti padělání peněz v 7 zemích včetně ČR

21.09.2017
Euroskop, čtk

Při společné akci sedmi členských států Evropskéunie, včetně Česka a Slovenska, proti penězokazectví bylo zadrženo 53 osob aktivních na takzvaném darknetu, anonymní sféře internetu. Na svém webu o tom ve středu informoval Evropský policejní úřad (Europol).

Na počátku operace byl úspěšný zásah rakouské policie proti ilegální tiskárně eurobankovek ve Vídni, při níž byla zatčena jedna osoba. Údaje získané při této akci se týkaly hlavně obchodování s padělanými eurobankovkami na darknetu. Mezi zabavenými dokumenty byly podrobnosti z 33 různých evropských a neevropských zemí, kam zatčený padělané peníze posílal.

Operace pečlivě zkoordinovaná Europolem byla zaměřená na nakupující a prodávající osoby aktivní na nejužívanějších trzích darknetu. Cílem přitom bylo zlikvidovat dva nejvýznamnější z těchto trhů Alpha Bay a Hansa Market.

Do společné úspěšné akce se podle Europolu zapojily vedle Česka a Slovenska také Francie, Německo, Rakousko, Řecko a Španělsko. Identifikováno a zatčeno při ní bylo 53 osob. Kromě toho policisté při 77 domovních prohlídkách zabavili 2049 falešných bankovek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek