Úřad evropského žalobce by měl začít fungovat v roce 2020

12.10.2017
Euroskop, čtk

Vznik úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) dnes v Lucembursku potvrdili ministři spravedlnosti dvaceti zemí Evropské unie, které se na věci hodlají podílet. Je mezi nimi i Česká republika. Úřad bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty (DPH).

Evropská komisařka pro spravedlnost Věra Jourová při příchodu na jednání označila dnešek za „historický den pro Evropskou unii a pro daňové poplatníky“. Urmas Reinsalu, ministr spravedlnosti nyní předsednického Estonska, připomněl, že nově bude možné účinněji zasáhnout v situaci, kdy zločin a zločinci operují přes hranice členských zemí bloku.

Vznik EPPO předpokládají unijní smlouvy, na jeho konkrétním ustavení se ale státy nemohly dlouho shodnout. Nakonec bude ustaven na základě takzvané posílené spolupráce 20 členských zemí EU. S věcí už vyslovil souhlas europarlament, dnešní potvrzení bylo posledním krokem pětileté snahy o vznik úřadu.

Komisařka Věra Jourová na Radě EU v Lucemburku.

Komisařka Věra Jourová při příchodu na jednání označila dnešek za „historický den pro Evropskou unii a pro daňové poplatníky“. Zdroj: Rada EU

Úřad bude stíhat podvody s fondy EU

Projektu se neúčastní Británie, Dánsko a Irsko, které mají dojednané příslušné výjimky. Zapojit se zatím nehodlají ani Švédsko, Nizozemsko, Polsko, Maďarsko a Malta. Komisařka Jourová ale dávala v minulých dnech najevo, že váhající státy chce o přínosu jejich zapojení ještě přesvědčit. Evropská komise navíc už nyní zvažuje, jak pravomoci EPPO v budoucnu rozšířit například o možnost vyšetřovat přeshraniční teroristické činy.

Instituce se sídlem v Lucembursku by měla stíhat podvody s unijními fondy – vždy při škodě nad 100.000 eur (2,7 milionu Kč), mezi 10.000 eur (270.000 Kč) a 100.000 eur může o vyšetřování rozhodnout – a také složitými přeshraničními podvody na dani z přidané hodnoty se škodou přesahující deset milionů eur (přibližně 270 milionů Kč). Fungovat začne nejspíš v roce 2020, přesné datum spuštění ohlásí Komise po dohodě s budoucím evropským veřejným žalobcem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek