Francie opět zavede hraniční kontroly

15.07.2005
Francie v reakci na bombové útoky v Londýně opět zavede hraniční kontroly s ostatními členskými státy EU. Pozastaví tak platnost Schengenské dohody.

Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy řekl, že Francie pozastaví platnost schengenského acquis, v rámci něhož mohou občané EU překračovat hranice bez pasové kontroly. Takové přerušení je možno zavést jako dočasné opatření v rámci Schengenské smlouvy, která vytváří jednotnou vnější hranici EU. Sarkozy také řekl, že se ve Francii zvýší dohled nad radikálními islámskými kazateli a mešitami.

V názorech na krok Francie existují na nejvyšší evropské úrovni velké rozpory. Italský premiér Silvio Berlusconi v reakci na francouzský krok řekl: „Nemyslím si, že bude Itálie Francii následovat.“

Zřejmé jsou také rozdíly mezi Francií a Británií. Na speciálním summitu v Bruselu ve středu 13. července Sarkozy rozzlobil britského ministra vnitra Charlese Clarka, když řekl tisku, že obvinění z londýnských útoků byli minulý rok zadrženi a následně opět propuštěni. Clarke odmítl, že by tuto informaci Sarkozymu předal.

Sdílet tento příspěvek