Tusk: Definitivní řešení azylu v EU by mělo být do léta 2018

18.10.2017
Euroskop, čtk

Složitá a vleklá vyjednávání členských zemí EU o reformě unijního azylového systému by měla skončit nejpozději do léta příštího roku. V Bruselu to v úterý uvedl dobře informovaný představitel EU s tím, že podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska by měl věc v případě potřeby definitivním způsobem vyřešit summit EU buď v květnu, nebo v červnu 2018.

Slovensko ani Malta ale se svými kompromisními návrhy neuspěly na reformu azylového systému, nyní svůj vlastní návrh hodlá předložit předsednické Estonsko. Pokud jeho představu ostatní nepodpoří, spadne věc na následující předsednickou zemi, tedy na Bulharsko.

„Je to riziko jednoty EU. Všechny členské země musí ukázat ochotu ke kompromisu,“ poznamenal v úterý vysoce postavený představitel EU. Připomněl, že na ministerských radách je možné pro řešení podobné věci použít hlasování kvalifikovanou většinou – jak ostatně nedávno potvrdil i unijní soud. Přesto by podle něj ale v této věci měl být cílem konsensus. Jednomyslné rozhodování je základem dohod činěných právě na nejvyšší úrovni, tedy na unijních summitech.

Chmelař: Země EU nebyly nikdy blíže dohodě

Podle českého státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře se český odmítavý postoj ke „kvótám na uprchlíky“ nemění. Podle jeho názoru ale zároveň nikdy nebyly země EU blíže k dohodě. „Za poslední dva roky došlo k hluboké reflexi ze strany některých členských států, které trvaly na tom kvótovém režimu,“ poznamenal. Jednoznačně přitom předpokládá, že návrh trvalého mechanismu bude nakonec opuštěn.

K dosažení dohody nad reformou dublinského systému vyzve tento čtvrtek i summit Evropské unie. Prezidenti a premiéři se budou migraci věnovat, především ovšem z pohledu potřeby spolupráce se zeměmi původu migrantů, například v Africe.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek