Hranice EU překročilo neregulérně o 64 % méně lidí než loni

19.10.2017
Euroskop, čtk

Do Evropské unie proniklo přes její vnější hranice letos 156.000 lidí, což je o 64 procent méně než za stejné období (od ledna do září) loni. Oznámila to ve středu unijní agentura pro kontrolu vnějších hranic Frontex. V září přišlo do zemí EU na hlavních migračních tazích 13.900 osob.

V meziročním srovnání se v září snížil příliv migrantů do Itálie přes Středozemní moře o dvě třetiny na 5600. Ve srovnání s letošním srpnem byl ale zaznamenán mírný nárůst, protože se do Itálie dostávají i lidé netradičně i z Turecka, Tuniska či Alžírska. Výrazný pokles je zaznamenán z Libye, jejíž pobřežní stráže již účinně spolupracují s EU na detekci a zadržování migrantů v člunech.

Ve srovnání prvních tří čtvrtletí letošního a loňského roku klesl příliv migrantů do Itálie přes centrální část Středozemního moře letos na 104.800, což je o 21 procent méně. Většinou jde o osoby z Nigérie, Pobřeží slonoviny a Guineje.

Stoupl počet migrantů mířících do Španělska

Naopak o polovinu stouplo meziročně za prvního tři čtvrtě roku množství lidí mířících do EU přes západní Středomoří do Španělska, a to na zhruba 14.800. Většina imigrantů je z Maroka, Pobřeží slonoviny a Alžírska.

Ve východním Středomoří přišlo do Řecka za první tři čtvrtletí 27.400 migrantů, tedy o 84 procent méně než za stejné období loni. V září se do Řecka dostalo 5750 osob, což bylo o pětinu více než v srpnu. Většinou jde o osoby původem ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek