Lotyšsko se ohradí od Běloruska plotem za 10 milionů eur

02.11.2017
Euroskop, čtk

Lotyšsko včera oznámilo, že ohradí svůj úsek hranice s Běloruskem, podobně jako to už dříve učinilo na hranici s Ruskem, kde stavbu dokončilo loni. Do konce roku má vzniknout projekt a příští rok se začne stavět plot, který má být hotový do roku 2020. Celkové náklady se odhadují na 10,5 milionu eur (asi 268 milionů Kč).

„Plot bude vysoký dva metry, s ostnatým drátem nahoře,“ uvedl v rozhlase Olegs Jemašovs z pohraniční stráže. Plot nepovede přes jezera, bažiny ani řeky, které tvoří přirozenou hranici mezi oběma státy; proto se má ohradit 120 ze 170 kilometrů dlouhé hranice.

Přes napětí ve vztazích s Ruskem nestaví Lotyšsko podle státních představitelů ploty na hranici s východními sousedy z vojenských důvodů, ale hlavně proto, aby zabránilo ilegální migraci do Evropské unie. Přes Rusko a Bělorusko totiž vede trasa, kterou přicházejí uprchlíci z Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí.

V Lotyšsku se o běžence podle médií starají pouze po dobu, kdy v utečeneckém středisku čekají na vyřízení úředních formalit. Jakmile získají postavení uprchlíka, musí opustit středisko a postarat se sami o sebe. Vydržet v Lotyšsku je pro uprchlíky obtížné, protože sociální dávky jsou příliš skromné, a stěží najdou práci, protože místní zákony vyžadují znalost státního jazyka. V případě neznalosti hrozí pokuta, a to i zaměstnavateli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek