Komise asi tento týden zažaluje ČR kvůli nepřijetí migrantů

06.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise velmi pravděpodobně ve středu či ve čtvrtek rozhodne, že u unijního soudu zažaluje Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se na přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Vyplývá to z diplomatických informací ČTK a Českého rozhlasu. Komise v minulých měsících uvedené tři země opakovaně vyzývala, aby změnily svůj přístup a aby, tak jak bylo domluveno v roce 2015, nabídly místa do programu, v němž zbývá z Itálie a Řecka přerozdělit několik tisíc migrantů.

Komise v úterý nechtěla tyto informace potvrzovat. Její mluvčí jen připomněla, že na čtvrtek je plánováno zveřejnění pravidelného měsíčního soupisu prohřešků členských zemí vůči unijní legislativě. Ten ovšem může být podle diplomatických zdrojů přijat také písemně, tedy až ve čtvrtek před zveřejněním. Předání věci Soudnímu dvoru EU je posledním krokem v podobných řízeních.

Český ministr zahraničí v demisi Lubomír Zaorálek v úterý vpodvečer v Bruselu novinářům řekl, že očekávaný postup Komise není pro Prahu překvapením. Věc podle něj není dramatická. „Myslím, že je dlouhý čas na to, abychom o tom s Komisí mluvili,“ poznamenal s tím, že pozornost Evropy se od přerozdělování migrantů přesouvá k ochraně hranic.

„Dnes tématem už nejsou kvóty a rozdělování migrantů, ale to, aby se Evropa dokázala zajistit proti podobným přívalům do budoucna a nepřipustit nelegální migraci,“ upozornil Zaorálek. Praha by proto podle něj měla v tomto smyslu s Komisí jednat a hledat smírné řešení a „tuto historii smírným způsobem ukončit“. Ze strany Komise prý zaznamenal vstřícné signály.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek