Evropská komise poslala Česko k soudu kvůli uprchlickým kvótám

07.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise posílá Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Novinářům to dnes řekl první místopředseda Komise Frans Timmermans s tím, že pro Prahu, Varšavu a Budapešť nemůže být dnešní krok překvapením. Naznačil ale zároveň, že věc stále může vyřešit změna přístupu trojice zemí.

„Předání věci soudu je vždy až poslední možnost. Není to něco, co bychom si přáli,“ poznamenal místopředseda Komise. EK je podle něj strážce unijních smluv a pokud členský stát trvale neplní své povinnosti, postupuje věc soudu. Záležitost je podle něj velmi důležitá. „Je to o lidech, je to o solidaritě, je to o tom, že Evropská unie drží v časech krize pospolu,“ prohlásil Timmermans.

Česko, Polsko a Maďarsko podle Komise dál neplní své povinnosti plynoucí z programu jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Evropské unie přesto, že soudní dvůr EU na počátku září potvrdil jeho platnost. Odpovědi trojice zemí na poslední stanovisko komise byly neuspokojivé a tyto státy nijak nenaznačily, že se na věci chtějí začít podílet.

Řízení s Českem, Polskem a Maďarskem zahájila Komise 15. června. Soud nyní může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě či opakovaném penále do chvíle, než trojice zemí své povinnosti splní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek