Země EU chtějí centralizovaný rejstřík trestů osob třetích zemí

11.12.2017
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie budou mít v budoucnu přístup do centralizované databáze rejstříků trestů, v níž budou také údaje o lidech odsouzených v Unii, kteří z ní nepocházejí. Na úpravě pravidel o unijním systému ECRIS, pokud se týká příslušníků třetích zemí a osob bez státní příslušnosti, se v pátek shodli ministři spravedlnosti zemí osmadvacítky.

„Účinná výměna informací o státních příslušnících třetích zemí odsouzených v trestních věcech pomůže zajistit, aby pachatelé trestné činnosti nemohli uniknout své minulosti pouze tím, že se přestěhují do jiného členského státu,“ vysvětlil po schůzce estonský ministr spravedlnosti Urmas Reinsalu.

Unijní komisařka pro spravedlnost Věra Jourová odhaduje, že v systému se ocitnou informace o několika tisících odsouzených, kteří nejsou občany EU. „Přitom se pohybují po Evropě a v rejstříku mají odsouzení za trestný čin. To potřebujeme vědět a zatím je není jak identifikovat,“ upozornila.

Databáze má umožnit rychlou identifikaci

Pokud má nyní některá členská země pocit, že se na jejím území nachází člověk odsouzený jinde v EU a může být nebezpečný, musí přesně vědět, kdy už byl odsouzen. „A je třeba jej také přesně identifikovat. Proto chceme, aby tam byly také otisky prstů,“ uvedla komisařka. K databázi mají mít přístup například státní zástupci, systém má umožnit především rychlou identifikaci.

Po páteční dohodě ministrů spravedlnosti budou moci členské země začít o finální podobě nových pravidel vyjednávat s Evropským parlamentem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek