Do EU zatím přišlo téměř o dvě třetiny méně migrantů než loni

12.12.2017
Euroskop, čtk

V listopadu vnější hranice Evropské unie překročilo ilegálně 13.500 osob. Podle agentury pro ochranu hranic EU Frontex, která o tom v pondělí informovala, je to oproti loňskému roku o 27 procent lidí méně. Ve srovnání s celým rokem 2016 klesl počet migrantů, kteří do EU přišli, o 62 procent na 186.500.

Naprostá většina migrantů podle Frontexu přišla do Evropy z jihu po takzvané středomořské trase. Z celkového počtu 186.500 jich 116.400 dorazilo do Itálie. Oproti loňsku je to asi o třetinu méně. Důvodem výrazného poklesu v posledních týdnech je podle Frontexu tradičně špatné počasí.

Méně migrantů přichází nejen do Itálie, ale také do Řecka. Východním Středomořím se do Evropy dostalo letos o 79 procent méně migrantů než loni. Na takzvané balkánské stezce, přes kterou do střední Evropy přišly v roce 2015 statisíce uprchlíků a migrantů, letos v listopadu pohraničníci a policisté zadrželi jen 500 osob.

Více migrantů dorazilo do Španělska

Naopak počet lidí, kteří vnější hranice EU ilegálně překročili ve Španělsku, letos vzrostl. Jen v listopadu jich oproti stejnému měsíci loňského roku dorazilo třikrát více. Oproti celému roku 2016 zaznamenali pracovníci Frontexu nárůst o 140 procent na 21.100.

Největší skupinu migrantů přicházejících do Itálie tvoří podle Frontexu Nigerijci. Občanem této nejlidnatější africké země je každý sedmý migrant, který k italským břehům dorazí. Následují občané dalších západoafrických zemí – Guineje a Pobřeží slonoviny – a Bangladéšané. Do Španělska se nejčastěji dostávají Alžířané a Maročané, do Řecka Syřané, Iráčané a Afghánci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek